SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Your Work / Work In Progress / new project
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 16-03-2008, 07:32 PM   #61
DJbLAZER
Registered User
 
DJbLAZER's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Gothenburg, Sweden
Posts: 1,318
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I just read through quickly about your problems...

Are you rendering with a displacement? Or a normal map as bump? What color space is the image in - 8 or 16 bit? That contour you're getting in the render is a typical problem when rendering displacements with an image with too few colors.
DJbLAZER is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2008, 07:45 PM   #62
arran
Registered User
 
arran's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3,708
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

hey - thanks DJbLAZER - i'm rendering with a normal map as bump.

I'm not sure what color space the image is in - how would i check that and change it if necessary?
__________________
arran3D

arran3D blog
arran is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2008, 08:00 PM   #63
DJbLAZER
Registered User
 
DJbLAZER's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Gothenburg, Sweden
Posts: 1,318
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Don't know in ZBrush since I have'nt used it much, but open the file in Photoshop and check Image/Mode in the menu and see if it's 8,16 or 32.
DJbLAZER is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2008, 08:33 PM   #64
arran
Registered User
 
arran's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3,708
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

thanks mate - i had a look in ps and it was set to 8 bit, so tried 16 bit, but i'm still getting the same results...
__________________
arran3D

arran3D blog
arran is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2008, 08:53 PM   #65
arran
Registered User
 
arran's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3,708
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

i've noticed that when i set my display to high quality, then my normal map looks fine in the viewport - it's only when i try to render with mental ray or software render that it looks crap.

whaaah - what am i doing wrong??
__________________
arran3D

arran3D blog
arran is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2008, 11:07 PM   #66
NeoStrider
Registered User
 
NeoStrider's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Cleveland, Ohio (USA)
Posts: 1,541
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

honestly arran i think the effect kinda works for the jacket, it makes it look like it's made of wet plaster... or something similar, which could work for the texture of a ghost's overcoat...
__________________
Accept no substitutions.
NeoStrider is offline   Reply With Quote
Old 16-03-2008, 11:16 PM   #67
arran
Registered User
 
arran's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3,708
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

and if i knew what i was doing i met let it be...

but i really need to solve this. i think i need to get js_normalmapper to work, but so far i can only get it to render black at best.
__________________
arran3D

arran3D blog
arran is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2008, 11:14 PM   #68
LauriePriest
Moderator
 
LauriePriest's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: London
Posts: 1,001
Thanks: 0
Thanked 59 Times in 51 Posts
Default

the contouring issues is your bit depth, you need to be outputting at 32 bit tiff or somthing from z brush, converting the image to 32 bit later on will not help at all.

The hardware normal mapping will be doing things very differently so read up on the nodes and what data types they support. Some nodes may not handle low bit depth etc.

There is an gamma offset value you need to remember which is important to get from zbrush but i forget where to find it, i havnt used it for a while, it basically ensures that with the floating point image maya is looking at the correct value range.
LauriePriest is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2008, 04:53 PM   #69
arran
Registered User
 
arran's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3,708
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

thanks LauriePriest - yeah - i've been using a 32 bit tiff from zbrush.

i'm pretty sure that the normal map is fine - i can see it in the viewport and in zmapper. i think mental ray is just rendering my normal map as a bump map cos when i used the normal map as a bump, it renders the same.

so i'm not sure if there's something wrong with my bump2dnode. is there something i have to switch on to turn on tangent normals?

i'm wondering if it's a problem in maya 7 - i've seen a few people with the same problem.

i had a look for the gamma offset value in zbrush, but didn't have any luck.

still stuck.
__________________
arran3D

arran3D blog
arran is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2008, 09:44 PM   #70
LauriePriest
Moderator
 
LauriePriest's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: London
Posts: 1,001
Thanks: 0
Thanked 59 Times in 51 Posts
Default

it may be an alpha offset value, i made some notes from an excape lecture on it ages ago ill check for them in the office tomorrow.
LauriePriest is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2008, 11:06 PM   #71
DJbLAZER
Registered User
 
DJbLAZER's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Gothenburg, Sweden
Posts: 1,318
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Arran, if the tiff file you open in photoshop is in 8-bit then there's your problem... since you said that you're "using a 32 bit tiff from zbrush".
DJbLAZER is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2008, 11:10 PM   #72
GioChrono
Registered User
 
GioChrono's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Tunbridge Wells, UK
Posts: 354
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

either way an 8-bit file should be fine for a normal map any way. I use 8-bit jpgs, it shouldn't create a problem.

Your using version maya 7?

Can you post an image of your shading network?

Gio
__________________
Gio

Creator of The Talos Project

GioChrono is offline   Reply With Quote
Old 20-03-2008, 03:16 AM   #73
arran
Registered User
 
arran's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3,708
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

LauriePriest - thanks, i appreciate it.

DJbLAZER - yeah, i'm confused - when i hover over the file in zbrush it says 32 bit - but in ps it says it's 8 bit.

GioChrono - yea, maya 7. here's my shading network. i'm sure there's something i'm missing.

haven't had much of a chance to look at this, but i did manage to find a bumpnode for maya 7 on highend that let's me render the normal map, though only in maya software.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	gloves10.jpg
Views:	121
Size:	86.7 KB
ID:	38548  
__________________
arran3D

arran3D blog
arran is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2008, 02:04 PM   #74
arran
Registered User
 
arran's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3,708
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

still not having much luck- it seems that everything i touch at the moment ends up breaking. last night my lcd started messing up. I'm pretty sure that my video card is damaged as i can't seem to adjust any of the settings. i tried reinstalling it and looking for drivers but no luck. so at the moment i'm debating whether to try to put a new one in myself (i'm not much of a handyman) or get someone else to do it. I'm also trying to decide whether i should get a geforce instead of quadro to save myself a bit of money - i'm not sure how different they are. hopefully i'll have some updates soon...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	img_3415small.jpg
Views:	106
Size:	82.6 KB
ID:	38605  
__________________
arran3D

arran3D blog

Last edited by arran : 25-03-2008 at 02:06 PM.
arran is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2008, 02:38 PM   #75
younglion
Registered User
 
younglion's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: t-dot
Posts: 646
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ohh man that sucks hopefully you get this problem solved
__________________
wip
Kleemann cl65
my concept car
younglion is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Project: District 9 Tessla Riffle ctbram Work In Progress 82 20-11-2010 10:43 AM

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.