SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / Trim Tool Problem: Not working
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 14-04-2008, 10:00 AM   #1
ExtrudedDingus
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 72
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Trim Tool Problem: Not working

Hi all.. sorry for my noobiness..

I am trying to make a model in a tutotial from the book Mastering Maya 8.. it is an aircraft for a superhero type character. This is a Nurbs training segment.

I have made a surface for the body of the ship. It's a rounded deformed sphere shape. I put some wheel wells in it for the wheels and used the intersect and trim tool to make them. Now I am trying to make the cockpit for the ship and trying to intersect and trim the shapes -- it's a deformed sphere to make the cavity that the character would sit in.. but for some reason I am having all kinds of problems. Nothing I try works fully. The areas to be trimmed just won't trim. Especially the body of the ship...

I feel like I have tried every combination and order of operations.. deleting history.. rebuilding curves and surfaces.. not rebuilding them.. nothing seems to work. Any idea what's going on here?

Also, at some point when attempting it the cockpit portion turned all black.. maybe this is a clue?

I guess i should just start over on this segment -- rebuild it again -- but I wanted to see if anyone has any ideas.

Last edited by ExtrudedDingus : 15-04-2008 at 01:56 AM.
ExtrudedDingus is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2008, 11:13 PM   #2
arran
Registered User
 
arran's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3,708
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

your best bet is to post a picture so we can see what's going on - it sounds like you may be trying to trim across 2 surfaces - i don't have too much experience with nurbs so i might be wrong.
__________________
arran3D

arran3D blog
arran is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2008, 01:08 AM   #3
ExtrudedDingus
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 72
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default






after intersect and "rebuild curves"


duplicated cockpit area even though that wasn't set in the trim tool



I deleted the black duplicate and tried again and got this warning - - tried to trim again and crashed

ExtrudedDingus is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2008, 03:52 AM   #4
ExtrudedDingus
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 72
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I figured out what I was doing wrong.. I shouldn't have been rebuilding the curves.

I just deleted the history on all the parts -- including the curves created immediately after intersecting -- and then trimmed, and it worked fine.
ExtrudedDingus is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2008, 06:39 AM   #5
arran
Registered User
 
arran's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3,708
Thanks: 0
Thanked 9 Times in 9 Posts
Default

been stuck at work all day so only just got a chance to check out your pics - glad you managed to sort it out.

looks like a cool model. post it up in the wip forum. i'm sure you'll get some good comments.
__________________
arran3D

arran3D blog
arran is offline   Reply With Quote
Old 15-04-2008, 07:07 AM   #6
ExtrudedDingus
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 72
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

cool! Thanks for the repsonse.

It is a fun little tutorial.. A lot of tutorials I have tried weren't very good. I didn't like the things you make. I really like this one though because I'm into comics and stuff and this has a kind of Incredibles vibe to it. It seems like it will be a lot of fun animating this vehicle and character, too(Though challenging!).
ExtrudedDingus is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem solving many dynamic objects in a pile? rohiniduggal Dynamics & Special Effects 3 14-01-2011 06:26 PM
apache environment problem andrew_sorensen Simply Maya Tutorials 4 08-12-2010 02:48 PM
Strange Problem - Unable to change attributes for multiple objects anthonysw3 Technical Issues 4 04-12-2010 10:56 PM

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.