SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / Why is this file so big?
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 10-11-2008, 12:17 AM   #1
rudeboymcc
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 17
Default Why is this file so big?

Hi. I'm modelling a house in maya. suddenly i notce that my file size went from about 300 KB to 4.3Mb.

I've narrowed it down to a swirl shape i made.

The shape was made by making one single revolution and then simply duplicating it many times. then i selected all the revolutions, combined them. and smoothed them.

Now these two swirls are taking up 4.2mb by themselves. and i have to duplicate them 3 more times so there'll be 8 swirls in total.

is there anything i can do to reduce the size of them without making a simpler version?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	untitled-1 copy.jpg
Views:	181
Size:	69.1 KB
ID:	40677  
rudeboymcc is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2008, 12:19 AM   #2
rudeboymcc
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 17
Default

closup pic of polygon
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	untitled-2.jpg
Views:	179
Size:	73.1 KB
ID:	40678  
rudeboymcc is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2008, 02:01 AM   #3
bendingiscool
Subscriber
 
bendingiscool's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: London
Posts: 567
Default

To be fair, 4.3 mb is hardly a horrific file size, and as long as your only doing a few more i don't really see the problem.

If your that worried bout them, then delete some of the edge loops makin up the shape and se how much you can get away with before they start changing shape.

Chris
bendingiscool is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2008, 02:31 AM   #4
rudeboymcc
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 17
Default

thing is i never created most of those edges. i had a very angular one, adn then duplicated it and they didn't match up perfect with eachother. but then i hit Smooth and they looked good enough.

so will it slow it down a lot?
rudeboymcc is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2008, 10:46 AM   #5
Chirone
Subscriber
 
Chirone's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: NZ
Posts: 3,125
Default

Quote:
Originally posted by rudeboymcc
thing is i never created most of those edges
you mean someone else came along and did it for you?
things don't appear unless you tell it to appear :p

it may or may not slow down your computer, the objects are way too dense for something so small and thin.

also, when you post a wireframe you should turn it to shaded mode (hit 5) and then click "wireframe on shaded" (somewhere in the view panel's menu)
__________________


that's a "Ch" pronounced as a "K"

Computer skills I should have:
Objective C, C#, Java, MEL. Python, C++, XML, JavaScript, XSLT, HTML, SQL, CSS, FXScript, Clips, SOAR, ActionScript, OpenGL, DirectX
Maya, XSI, Photoshop, AfterEffects, Motion, Illustrator, Flash, Swift3D
Chirone is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Open a Lightwave file in Maya 2011 radiant777 Maya Basics & Newbie Lounge 2 04-12-2010 02:45 AM