SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / how to make a poly brake disc
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 26-06-2010, 05:11 PM   #1
Joey81
Subscriber
 
Joey81's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Budapest, Hungary
Posts: 242
Thanks: 2
Thanked 30 Times in 29 Posts
Lightbulb how to make a poly brake disc

Hey Guys!

I need to build a drilled & "crossed" polygonal brake disc for a car. i did one, but i am not satisfied with the result. It had to be detailed. I want to make some really close shot. Like going through the hole..

thx

joey
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	03-02-06_1808.jpg
Views:	496
Size:	31.7 KB
ID:	44372  
Joey81 is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2010, 07:18 PM   #2
Jay
Lead Modeler - Framestore
 
Jay's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: UK
Posts: 6,276
Thanks: 41
Thanked 428 Times in 384 Posts
Default

why dont you post up what you did before and get some crit to improve it??

J
Jay is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2010, 07:31 PM   #3
Joey81
Subscriber
 
Joey81's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Budapest, Hungary
Posts: 242
Thanks: 2
Thanked 30 Times in 29 Posts
Default

here is what i end up with
i ll link another in 1sec
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	brake disc.jpg
Views:	494
Size:	234.1 KB
ID:	44373  
Joey81 is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2010, 07:33 PM   #4
Joey81
Subscriber
 
Joey81's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Budapest, Hungary
Posts: 242
Thanks: 2
Thanked 30 Times in 29 Posts
Default

ve little bumps if i make the smooth view & on close it looks terrible
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	brake disc2.jpg
Views:	487
Size:	131.6 KB
ID:	44374  
Joey81 is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2010, 08:13 PM   #5
Joey81
Subscriber
 
Joey81's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Budapest, Hungary
Posts: 242
Thanks: 2
Thanked 30 Times in 29 Posts
Default

hmmm it would be good not to start all over again. I 'm sure its a possibility to repair the bumps....
but how?
add more resolution ? or
Joey81 is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2010, 08:37 PM   #6
Jay
Lead Modeler - Framestore
 
Jay's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: UK
Posts: 6,276
Thanks: 41
Thanked 428 Times in 384 Posts
Default

No its a good start mate. I think by starting again is a waste of what is here. Edit the mesh by going around it and tidying it up. You can probably get rid of the geometry thats causing the bumps. Its a tricky object to do, you could have used booleans but you didnt and for me doing it this way is better. Booleans have their uses but not where Im from LOL.

Just keep tweaking it until its right, you may need to add geo or take some out depending on where you edit. You can always do the one side anyway and then dupe it over and fill the spaces manually to save doing both sides.

If you look at the wire frame image you can see where the 'dinks' are you just need to pull them about.

Jay
Jay is offline   Reply With Quote
Old 26-06-2010, 10:19 PM   #7
Joey81
Subscriber
 
Joey81's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Budapest, Hungary
Posts: 242
Thanks: 2
Thanked 30 Times in 29 Posts
Default

thanks jay
This object Is a kind of nightmare for me. I tried to delete 5/6part & do only from angle 0-60 & than duplicate it... Its pretty heavy to do it on low res. I dont want to end up at 1million (not more than 200.000) On a detailed car i bet that ll be 3m.... (interior too)
Joey81 is offline   Reply With Quote
Old 27-06-2010, 01:05 AM   #8
Joey81
Subscriber
 
Joey81's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Budapest, Hungary
Posts: 242
Thanks: 2
Thanked 30 Times in 29 Posts
Default

here is what i end up with... better, much better
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	brake disc 2.jpg
Views:	488
Size:	64.6 KB
ID:	44377  
Joey81 is offline   Reply With Quote
Old 27-06-2010, 10:22 AM   #9
bullet1968
Lifetime Member
 
bullet1968's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Australia
Posts: 4,255
Thanks: 158
Thanked 651 Times in 621 Posts
Default

jjeeeezzzzzzzzz mate that looks complicated!!! well done though mate...good start

cheers bullet
__________________
bullet1968

"A Darkness at Sethanon", a book I aspire to model some of the charcters and scenes
bullet1968 is offline   Reply With Quote
Old 27-06-2010, 01:03 PM   #10
Joey81
Subscriber
 
Joey81's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Budapest, Hungary
Posts: 242
Thanks: 2
Thanked 30 Times in 29 Posts
Default

thx bullet.
i need to be detailed. On a car how can you be different? Where can I be a little bit more? I think maybe the interior & the brake/suspension/wheel can add a little plus.
What do you think, if you finish a not extremly detailed (but detailed) car model. How many tri is Too much? 5million, 10m?
Joey81 is offline   Reply With Quote
Old 27-06-2010, 01:27 PM   #11
bullet1968
Lifetime Member
 
bullet1968's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Australia
Posts: 4,255
Thanks: 158
Thanked 651 Times in 621 Posts
Default

Mate Im a real noob...only 5 months into this sorcery!!! LOL

As a Surveyor...well my meshes for terrain have to have minimum detail..enough for the model. BUT they also have to have enough to define features on the landscape.

I have (as we speak) 39 000 on my Me-262 and Im really only 20 % done...times 5 = 200 000 there abouts. Depends on how much detail I will put in.

Google some 3D models for sale/hire they usually have the poly count in the description.

If its not a truly visible component..then I would reduce its complexity as much as you can. The disc is high detailed as in most modern cars they are visible. If its strictly for your own purpose and not for work...do as little as you can but still make it legible if you know what I mean??

Things I think (some of the Elders might know more??) like brake lines etc you could omit? disc pads as simple as pos..etc etc..know what I mean.

The mistakes I made (and still do) is put too much detail onto components that dont really need it.

What you have done so far is good BUT now you are thinking "bugger..poly count!" LOL. Play with it a bit more and try to reduce it if you can. The trouble with circles? they flatten when you add to them..LOL I tried to replicate yours but it kept getting pulled out of shape (with only minimal poly). You are doing well..Im watching..keep posting

cheers bullet
__________________
bullet1968

"A Darkness at Sethanon", a book I aspire to model some of the charcters and scenes
bullet1968 is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2010, 12:08 AM   #12
Joey81
Subscriber
 
Joey81's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Budapest, Hungary
Posts: 242
Thanks: 2
Thanked 30 Times in 29 Posts
Default

thx for the tips. i checked a lot sites... There re a lot fake number..... but usually they use 50, 100-200.000
I wont ve so less 4 sure i try my best but wont spen hours with deleting edges..
Joey81 is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2010, 06:05 PM   #13
Joey81
Subscriber
 
Joey81's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Budapest, Hungary
Posts: 242
Thanks: 2
Thanked 30 Times in 29 Posts
Default -

i noticed something... 110.000 if i push the "1" & if i smooth with button 3 than 1.8m..... but that looks much nicer

How do you build the plane? Do you choose the smooth option "3" ?
Joey81 is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2010, 09:33 PM   #14
bullet1968
Lifetime Member
 
bullet1968's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Australia
Posts: 4,255
Thanks: 158
Thanked 651 Times in 621 Posts
Default

No mate,

I build in low poly and smooth preview option 3 to see what it looks like, then revert back to low poly.

I use the smooth 3 just to see what it will look like and to see if there are any weird things happening in the mesh.

The beauty of the smooth preview is if you save you havent baked it like the older Maya!

It gives you the chance as you work to fix errors that you wouldnt see until you smoothed it properly. I used to use the proper smooth function but it was painful..if you forget to UNSMOOTH it was baked like that and it isnt funny (though it is).

cheers bullet

post some pics of your progress mate
__________________
bullet1968

"A Darkness at Sethanon", a book I aspire to model some of the charcters and scenes
bullet1968 is offline   Reply With Quote
Old 28-06-2010, 10:30 PM   #15
daverave
The thin red line
 
daverave's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: England
Posts: 4,472
Thanks: 101
Thanked 952 Times in 879 Posts
Default

Hi Joey81
I know you are trying to model this but you could use a noral map, to create it by using the nvidea normal map plug in for photoshop.....dave
__________________


Avatar Challenge Winner 2010
daverave is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.