Introduction to Maya - Rendering in Arnold
This course will look at the fundamentals of rendering in Arnold. We'll go through the different light types available, cameras, shaders, Arnold's render settings and finally how to split an image into render passes (AOV's), before we then reassemble it i
# 1 01-07-2014 , 03:57 PM
Registered User
Join Date: Dec 2013
Posts: 21

Playblast problem

Hello all,

Whenever I create a .avi file using Maya's "Playblast" feature, the animation never appears on the file when I play it. Instead, I just get a black screen that lasts for however many seconds the original animation was supposed to last.

The steps I followed are from "Introducing Autodesk Maya 2012":

  • - Right-click the time slider, then select the "Playbast" option box
  • - Set the format to avi
  • - Set the display size to "From Window"
  • - Set Scale to 1.0
  • - Check the "Save to File" option, then give the playblast a name
  • - Click the "Playblast" button

As said above, once I've saved the file to my computer and attempt to play it, I'm just seeing a black screen. Why is this?


Last edited by newuser; 01-07-2014 at 07:00 PM.
# 2 01-07-2014 , 08:45 PM
David's Avatar
SM Tea Boy
Join Date: Apr 2002
Location: Prague
Posts: 3,225
Try using vlc to play back the avi, you probably do not have the correct codec installed on your machine to view the video.


From a readers' Q and A column in TV GUIDE: "If we get involved in a nuclear war, would the electromagnetic pulses from exploding bombs damage my videotapes?"
# 3 01-07-2014 , 08:56 PM
Registered User
Join Date: Dec 2013
Posts: 21
Tried to no avail. Tried Windows Media Player and Quicktime 7 as well to no avail. Attempted on both my Windows laptop and my Chromebook. I think it is a Maya issue.


Is there an alternative way to create a video file on Maya, aside from the way I outlined above?


Last edited by newuser; 01-07-2014 at 10:24 PM.
# 4 01-07-2014 , 10:23 PM
mickhah's Avatar
Registered User
Join Date: Apr 2011
Location: Dortmund, Germany
Posts: 229
you can make output as frames and put them together in after effects or something similar. i never got video output in playblast working properly.

# 5 01-07-2014 , 10:26 PM
Registered User
Join Date: Dec 2013
Posts: 21
Mickhah, how do I do that (output as frames, then put together)?

# 6 01-07-2014 , 11:00 PM
mickhah's Avatar
Registered User
Join Date: Apr 2011
Location: Dortmund, Germany
Posts: 229
in the window with playblast options change "avi" to "iff". so you will get not the video file, but every frame as a single picture. then you need to put them in another program.

# 7 02-07-2014 , 08:39 PM
Registered User
Join Date: Dec 2013
Posts: 21
Currently, whenever I select 'iff' then run playblast, Fcheck opens and begins playing the animation (black screen only). What should I do then?

# 8 02-07-2014 , 10:30 PM
mickhah's Avatar
Registered User
Join Date: Apr 2011
Location: Dortmund, Germany
Posts: 229
try to reset settings.
set to "iff", select the file type, select the directory and make playblast.

# 9 02-07-2014 , 10:39 PM
Registered User
Join Date: Dec 2013
Posts: 21
Still no luck user added image

Another person I just spoke to thinks the problem is that I am working on a laptop, which uses a graphic "engine" instead of a graphic "card". Because of that, he thinks this problem may be unsolvable on my laptop.

Is there anyone on this board that renders on Maya with a laptop? Or must I have a desktop computer?

# 10 03-07-2014 , 10:21 AM
Nilla's Avatar
Administrator
Join Date: Jun 2009
Location: Prague
Posts: 827

Posting Rules Forum Rules
You may not post new threads | You may not post replies | You may not post attachments | You may not edit your posts | BB code is On | Smilies are On | [IMG] code is On | HTML code is Off

Similar Threads