SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / bump mapping problems
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 21-07-2003, 03:31 AM   #1
dark-link
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Surrey BC
Posts: 160
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default bump mapping problems

well i have this scene and absolutely nothing will bump map... but when i do it on a previously saved file of that scene it works fine.... anyone know why this is happening?
dark-link is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2003, 02:20 PM   #2
BabyDuck
Subscriber
 
BabyDuck's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: USA
Posts: 1,170
Thanks: 3
Thanked 12 Times in 12 Posts
Default

yeah, you probaly changed the shaders between the 2 files. you might have renamed the bump map files. or accidentally removed the bump connections. another reason could be no lights. bump map only works if you light the scene with other than ambient or incandesence.
BabyDuck is offline   Reply With Quote
Old 21-07-2003, 02:57 PM   #3
BabyDuck
Subscriber
 
BabyDuck's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: USA
Posts: 1,170
Thanks: 3
Thanked 12 Times in 12 Posts
Default

to demonstrate it even more - i played a little bit with maya. and here is what i done: 4 spheres, 2 lights, and 2 shader. the yelloe spheres have a lambert and no bump, the white spheres are lambert with bump. i choose a pointlight and a ambient light - both are at the exact same postion (about in the middle of the picture). the left spheres are only lit by the point light and the right spheres are lit by the ambient light. to make the ambient light look about the same as point light i changed the ambient light shade to 1. but you can clearly see (and if you dont believe me try it out for yourself) - that w/o bump ambient light and point light act the same, but with bump the ambient light ignores that.

hope that makes the last post more clear
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	light.jpg
Views:	132
Size:	29.6 KB
ID:	9290  
BabyDuck is offline   Reply With Quote
Old 23-07-2003, 08:35 PM   #4
dark-link
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Surrey BC
Posts: 160
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i found the problem.... what you told me helped.... i had 1 ambient light in my scene and it cancelled all my other lights out thus the lack of a bump .... thanks:bgreen:
dark-link is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.