SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / import dwg to maya 7.0 or 8.0???
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 05-09-2006, 01:52 PM   #1
justme
Registered User
 
justme's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: 3rd rock from the sun
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Angry import dwg to maya 7.0 or 8.0???

hey guys...
im new here....in fact im a newbie... i have been tryin to import a dwg file into the maya 7.0 but tha alias has removed the plugin that used to be in maya 6.0.... :headbang:
anybody got a solution for that...
and i was wondering if anybody from the maya 6.0 users can post the dwg/dfx plugin here...maybe it can work out...donno
HELP PLEASE
justme is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 02:30 PM   #2
j5ive
Subscriber
 
j5ive's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Sunny Ol' Wigan, UK
Posts: 752
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

mate i had the same problem a few weeks ago and had to go on a serious fix around because i couldnt find a solution, I read the dwg into max, then exported as an obj which i then read into maya. Unless you can find a free plugin which i couldnt.
__________________
If you believe in telekinesis, raise my right hand.
j5ive is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 09:41 PM   #3
justme
Registered User
 
justme's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: 3rd rock from the sun
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy

ya man...i read your post...
but one thing for sure....there must be an easier way to deal with this problem other than your complicated conversion series.....
i searched thru the net for a plugin and found one....in fact let me just post it here...but i couldn't start it out....i pretty much did all the instructions....but i really got lost there...and reached some sort of a block way....
here it is.....
but if there anybody got the maya 6.0 eddition ...hope that they can post the plugin file that's installed in the directory itself....i think that it might be the solution for all of this....in fact i have the maya 6.0 cd but i really dont wanna go over uninstalling the 7.0 version and installin the 6.0 then undoin the whole operation .... it will take too much time .... and im not 100% sure that it will work after all....
here is the directory if anybody can help(maya 6.0 users):
C:\Program Files\Alias\Maya6.0\bin\plug-ins\(the plugin's name i think "dwg/dfx plugin" something like that...)

and here is the plugin that i have found ... if anybody got a clue for how to activate it please HIT US BACK...
caio
(sorry couldnt upload it .... here is the link that i have found
http://www.9iv.com/DOWN/controls/dow...d=2267#....hit the Alias "Studiotools DWG DXF Import Plugin 13.0" button then a little widnow will apear....click in the japanese word....and here comes the file ....and the password is :http://www.9iv.com/ )
hope that anybody can help us right here:headbang: :headbang:

Last edited by justme : 06-09-2006 at 08:26 AM.
justme is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 10:29 PM   #4
oldhippie_tom
Subscriber
 
oldhippie_tom's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Palm Springs, Ca
Posts: 459
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

I don't have any DWG files, but this may help. I hope so.

http://fox-gieg.com/tutorials/2006/f...files-in-maya/
oldhippie_tom is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2006, 10:36 PM   #5
justme
Registered User
 
justme's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: 3rd rock from the sun
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

thx man for ur efforts....
but that is the problem that im talkin about...the link that u posted can be used in the maya6.0,,,,because they deleted this option in the maya7.0 and also maya8.0...
again thanks...
justme is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2006, 08:18 AM   #6
justme
Registered User
 
justme's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: 3rd rock from the sun
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

guys...i tried to copy the dwgTranslator.mll from maya 6.0 to maya 7.0 ....but it's no use.... it seems that they had turned a lock or something....cause the plugin has been loaded but u cant make a check in the box....it will go away pretty fast....
anyway....hope that there is someone can give us an answer...or im gonna get back to the maya6.0....

justme is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2006, 12:32 PM   #7
oldhippie_tom
Subscriber
 
oldhippie_tom's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Palm Springs, Ca
Posts: 459
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

I have dwgtranslator.mll for version 7, and I didn't get it from version 6. It is available in my PLUG-IN manager. I am not sure if it came with the BONUS TOOLS for 7 or not. But it is there.
oldhippie_tom is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2006, 12:49 PM   #8
justme
Registered User
 
justme's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: 3rd rock from the sun
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally posted by oldhippie_tom
I have dwgtranslator.mll for version 7, and I didn't get it from version 6. It is available in my PLUG-IN manager. I am not sure if it came with the BONUS TOOLS for 7 or not. But it is there.
well man could u upload it here,,,,i really would be greatful.....
thanks in advance:attn:
but does it work on maya 8.0?
justme is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2006, 03:01 PM   #9
oldhippie_tom
Subscriber
 
oldhippie_tom's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Palm Springs, Ca
Posts: 459
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

If you go here and signup at Autodesk site you can download Bonus Tools for both version 7 and 8. I looked in Version 8 and In IMPORT I have both DWG and DXF import capability. I didn't have to go through Plugin Manager to load it in 8.

http://area.autodesk.com/downloads/plugins/
oldhippie_tom is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2007, 11:32 PM   #10
jerryapple
Subscriber
 
jerryapple's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: dallas
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default very interesting

I hear ya guy, I have maya 8.5 & the stupid thing really sucks. I couldn't import a DWG which drove me nuts. After doing some knocking around the web I found out yes maya will import a DWG file but this is only the case on windows. If you use a mac then your shit out of luck.

Your other option is to export the file as a DFX file or convert a DWG to a DFX. I tried both ways. Everything was going fine then jack join the party & called it quits so yep! maya shut dow & by the 3rd. shutdown I gave up. The way I see it is spending some bucks on some plugin at least for mac users.
If you find a solution, let me know...
jerryapple is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Moderators on Simply Maya Miss_Nova Site News & Announcements 21 17-05-2011 12:24 AM
Maya Hair/Polygon Error ingram_no.7 Members Lounge 13 10-12-2010 10:27 AM
Simply Maya Resources Online Miss_Nova Site News & Announcements 1 08-12-2010 08:36 PM
LayoutTools for Maya 2011 is here... ctbram Members Lounge 1 06-12-2010 10:32 PM
Open a Lightwave file in Maya 2011 radiant777 Maya Basics & Newbie Lounge 2 04-12-2010 02:45 AM

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.