SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Lounges / Technical Issues / Polygon Count and Mental Ray
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 29-10-2006, 03:09 AM   #1
weyvin
Registered User
 
weyvin's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Mauritius
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy Polygon Count and Mental Ray

Hi Everyone,

I got a question here about polygon count and Mental ray.
I have a scene of roughly 500,000 polygons and have assigned a lambert material to everything with no lighting in the scene.

Then, set my Mental Ray to FGather Preview.
It renders fine a first time but when i do changes after that, like let's say i change the image resolution to a higher one (PAL 768 to FULL 1024).

Mental Ray just aborts!

So, I then have to save the scene, re-open it again to be able to render the FULL 1024... So, is that Normal that Mental Ray crashes this way?

So, i am thinking that if i texture everything, add lights to my scene then, Mental Ray wouldn't be able to even render a 320x240!

My pc is a P4 2.8Ghz, 1Gb Ram, Radeon 9800 Pro ATI...

Please let me know anything as soon as you can guys so that i can find other alternatives for my scene....

Thanks a lot for taking the time to read this thread!

Kevin

Last edited by weyvin : 29-10-2006 at 03:13 AM.
weyvin is offline   Reply With Quote
Old 29-10-2006, 07:08 AM   #2
vladimirjp
Subscriber
 
vladimirjp's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: stuck in the 90's boston, USA
Posts: 1,871
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 3 Posts
Default

MR aborts on me sometimes even with 2gb of ram.

its not MR thats the problem, its maya that has the memory leak. if you turn on progress message, it will probably say MR has insufficient mem ;
just do a batch render from frame 1 - 1.
mayabatch.exe will [almost] never crash.
if u use maya 7 and up, it automatically batch renders command line style, so u can turn off maya, it will still render.
__________________
Image dump
vladimirjp is offline   Reply With Quote
Old 29-10-2006, 07:21 AM   #3
weyvin
Registered User
 
weyvin's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Mauritius
Posts: 15
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hey vladimirjp,

Thanks for the reply and your time for reading my issues
I will try Batch render it and see how it goes...

You're right about the progress message, it does say unsufficient mem!

So, i guess now i can carry on with my model and finish it then, i will try using the bacth render to render the final...

Thanks again vladimirjp!


Kevin
weyvin is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.