Maya Training

Introduction to Hard Surface Modeling

Maya Training

Interiors and Furniture Vol 1 & 2 - Modeling & Cloth

Maya Training

Shading, Lighting and Rendering the Bedroom in MR

Maya Training

Robot volume one - Modeling with animation in mind

Maya Training

Spach-Alspaugh House the complete courseware

Maya Training

Burt The Cartoon Dinosaur Vol 01 - Modeling

New Maya Training

Robot Volume 02 - Hybrid Rigging
You are here > Home > SimplyMaya Community Forums
Loading

Welcome to Simply Maya

Please Sign in or Sign up for an account

Member Login

Lost your password?

Not a member yet? Sign Up!

Old 11-08-2009, 05:43 AM   #1
hotpotato
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default vertices selected with edges and faces

hi

i am a relative newbie to maya as i have been studying for college but i am having a problem which is making it very difficult to do much.

ok so my problem is i am modelling a character for an assignment i leave the computer for a while come back and a weird error or something has happened which means that when i select an edge or face their vertices will also be selcted as will those of its symetrical edge/ face.

does anyone know how to fix this i have tried restarting and re-installing but nothing has worked.

i am running on xp

thanks
hotpotato is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2009, 04:26 PM   #2
Gen
Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,457
Thanks: 13
Thanked 635 Times in 558 Posts
Default

Without a screenshot I can only guess, but it seems like you turned on soft selection and also reflection, open up the tool settings for any of your transformation tools (move, scale whatever) and uncheck those options.
Gen is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2009, 02:49 AM   #3
hotpotato
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

thanks for your help

here is a screenshot
Attached Files
File Type: zip selction_problem.zip (208.5 KB, 49 views)
hotpotato is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2009, 07:58 AM   #4
Gen
Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,457
Thanks: 13
Thanked 635 Times in 558 Posts
Default

As I thought, you did turn on reflection on your selection/transform tools. Also you can upload an image here as long as its under 200kb or you can use a free image hosting site like imageshack or photobucket. Most people I think shy away from downloading random zip files especially when its just to see a screenshot ><
Gen is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2009, 08:54 AM   #5
hotpotato
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ok thanks turned out i turned on reflection somehow but it is fixed now so i'm not worrying

your tip on the zip files in duely noted

thanks again :bow:
hotpotato is offline   Reply With Quote

A little bit about who we are
Links you might find useful
Catch up with SimplyMaya
SimplyMaya specialises in Maya tutorials. We offer over 1,000 individual Maya training videos, ranging from basic Maya tutorials through to intermediate Maya tutorials. Our tutorials are created by instructors with industry experience and are designed to get you up and running in Maya quickly without making it seem like hard work.

Copyright © 1999-2015 SimplyMaya - vBulletin® Copyright © 2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.