SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Modeling / Modeling / Basic Problem..extract tool
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 09-09-2006, 02:35 AM   #1
Blayd
Subscriber
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Basic Problem..extract tool

Hi all,
I'm working through a book for Maya. I'm at a point where I have a full body geometry, I want to select the faces of the hips and legs of the model, and I am supposed to use the extract tool to make the legs and hips a seperate mesh. I selected the faces, opened the tool, made sure the box is checked " seperate extracted faces" ( to make the extracted faces a new mesh according to help files ), I click extract and get an error messege saying, " No Object matches name:ChipOff1, the model turns from green highlight to white. the lower legs and hips part isnt a different mesh. (extract2.jpg)
If I click on the box to UNCHECK seperate extracted faces, the model shows the manipulation tool, I can go to inputs and change "keep faces together" from off to on, ( making the faces stay together?) but it is too still part of the torso. ( extract4.jpg) Any body have an idea what I'm doing wrong here? I can usually figure most everything out as I go, but this one is got me stuck so I thought I'd look for help. Could it be that at one point in the early stages of building the model, the legs and hips were "combined" to make the whole body one mesh? Any and all replies are appreciated..
Taylor
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	extract4.jpg
Views:	285
Size:	200.1 KB
ID:	30612  
Blayd is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2006, 02:36 AM   #2
Blayd
Subscriber
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

extract2
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	extract2.jpg
Views:	284
Size:	184.1 KB
ID:	30613  
Blayd is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2006, 02:08 AM   #3
AlphaFlyte
Subscriber
 
AlphaFlyte's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Sweden
Posts: 326
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Hi Blayd the settings are correct.
If you after you have performed the extract command, click the manipulator tool once (the lightblue circle above the red arrow in the top screenshot) and you can start moving the extracted geometry in world coords (origin axis X, Y, Z)
You may want right click the bottom geometry and select object mode.


Try it on a simple poly cube with 2 divisions in height and try extract the bottom half by selecting the faces you want to extract, apply extract, click manipulator once, you should now see the green and white wires, right click -> object mode, select the bottom object, move it out of the way.
Just to get a feel for the process.

Off topic if this is a game model you typically don't want to extract the bottom half at all. If you are about to UV you can work with selections, view selected, hide and other tricks for easier UV'ing rather than extracting geometry.
__________________
Currently working on reclaiming Space
The Salvation Prophecy

Last edited by AlphaFlyte : 22-09-2006 at 02:12 AM.
AlphaFlyte is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2006, 02:24 AM   #4
Blayd
Subscriber
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks for the reply, but it didnt work. Both pieces were still one mesh. After extracting, if I clicked on one piece, the other would be highlighted as well. I had to "detatch" the pieces then use the extract tool to finally get two seperate mesh objects. ( I found a post from way back that someone had suggested this to get the results I was looking for... two seperate meshes from one piece.) Oddly enough, I needed to seperate the head as well from the torso, ( I wasnt supposed to join them yet at this stage in the book..but I did..) and the same procedure, just selecting the faces that make up the head and then keep faces together, with seperate faces checked, worked perfectly. Got two seperate meshes right off. Dont know why the body didnt work that easily, I'm guessing there was somehing in the past history that may have something to do with the problem.

Without detaching the pieces, and doing it as decribed in the original post
Yes, I could move each seperately, but they were still the same mesh.
No, this isnt a game model, just a model from a book to learn Maya's tools.. and no, not UV'ing it right now.
Thanks so much for the reply, I appreciate it!!
Blayd is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2006, 02:27 AM   #5
Blayd
Subscriber
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Oh, and as you stated above,
"You may want right click the bottom geometry and select object mode."
On that instance of trying to use the tool, I couldnt right click the bottom half because every face was a seperate object after the extraction. So, only a single face at a time would become an object. But thanks...
Blayd is offline   Reply With Quote
Old 22-09-2006, 06:22 PM   #6
Velusion
Registered User
 
Velusion's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Utah, USA
Posts: 368
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I use a MEL script called DetachSeperate.mel. Do a search and you will find it.

All you do is select the faces you want to seperate then run the script and it does what the name says. :attn:
__________________
James Rogers
www.morphicmotion.com
Velusion is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2006, 09:17 PM   #7
Blayd
Subscriber
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks for the tip, I'll search for it, too bad you have to use a script for something that should work in the program...Thanks again for the help!!
Blayd is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2006, 09:38 PM   #8
j5ive
Subscriber
 
j5ive's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Sunny Ol' Wigan, UK
Posts: 752
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

Nice tip Velusion, have been after for such a script for a short time now :bow:
__________________
If you believe in telekinesis, raise my right hand.
j5ive is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2006, 03:18 PM   #9
Blayd
Subscriber
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks...... got it!:attn: Just need to make sure I have it placed right. Thanks again!!
Blayd is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2006, 02:07 AM   #10
Velusion
Registered User
 
Velusion's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Utah, USA
Posts: 368
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

No problem guys. Someone on this board told me about that script a year or 2 ago. I've been using it ever since..... and I agree; it should be built into Maya.
__________________
James Rogers
www.morphicmotion.com
Velusion is offline   Reply With Quote
Old 25-09-2006, 11:24 AM   #11
Blayd
Subscriber
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 49
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well, the extract tool is the tool in Maya for this, but it must have been something I did that caused it not to work properly. The script it seems, will work no matter what, where the extract tool, wont if somethings not right. I guess I should be trying to figure out what I did that caused the problem. It did work when I seperated the head from the torso, but not when I wanted to seperate the torso into two pieces. Maybe in time, my models will be better built??? Any way.. thanks for the help and the script reference. Got one more newbi question. I put the script in the scripts folder, assuming that to use it I call it using the scripts editor? Or.. should I have put this into maybe, a shelf folder along with the .bmp icon that came with it to maybe create a button?? Not sure.. but thanks so much for the help.. I'll need alot more!!:headbang:
Blayd is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem solving many dynamic objects in a pile? rohiniduggal Dynamics & Special Effects 3 14-01-2011 06:26 PM
apache environment problem andrew_sorensen Simply Maya Tutorials 4 08-12-2010 02:48 PM
Strange Problem - Unable to change attributes for multiple objects anthonysw3 Technical Issues 4 04-12-2010 10:56 PM

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.