SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Home / forum / Lounges / Maya Basics & Newbie Lounge / Alias Mental Ray 1.5
Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 23-01-2003, 08:27 AM   #1
Protheus
Registered User
 
Protheus's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Beyond Oblivion
Posts: 471
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default Alias Mental Ray 1.5

On the Aliaswavefront web page you can download Mental Ray 1.5 for Maya 4.5... so Happy as I was with my Maya 4.5.. I downloaded the free version of MR 1.5.... Installed it.. started up Maya ... when to the plugin manager and loaded MR 1.5.... but 1.5 did not load ... SO i download the installation guide and they wrote that you have to change the Maya_License from "Ulimited" to "Compleet"....

I have installed a Ulimited installation of Maya 4.5... SO my question is will MR 1.5 work on unlimited ?
__________________
The Important Thing is NOT to Stop Questioning.
--- Albert Einstein ---
www.ProtheusWorld.tk
Protheus is offline   Reply With Quote
Old 23-01-2003, 02:06 PM   #2
Emo
Subscriber
 
Emo's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: MELville
Posts: 1,100
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

yes, of course it works for Unlimited...that's why its' called Unlimited

anyway, I didnt change anything in my license so I dont know what you are talking about...

it should be working fine when you load it from teh plug in manager

-Emo
Emo is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2003, 01:31 PM   #3
tariqrf
Subscriber
 
tariqrf's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 1,253
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 11 Posts
Default

i dont know... i could render with MR using render - > render using -> Mental Ray

but i dont get the mental ray menu as said in the manual???
__________________
:banana: :mingun: :yipee: :mingun: :bgreen: :mingun: :argue:
tariqrf is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2003, 02:11 PM   #4
undseth
Subscriber
 
undseth's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 1,135
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Tariqrf:
You have to select MentalRay as your renderer from the "Render Mode", by selecting it under one of the menu items, then you can access the MentalRay Render Globals Menu. However this menu can also be accessed from the "renderview" as a menu item.
__________________
I do not support Bush! Nor Saddam! Long live UN!
undseth is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2003, 03:21 PM   #5
tariqrf
Subscriber
 
tariqrf's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 1,253
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 11 Posts
Default

can you go a bit indepth plz.... step by step if you could??
__________________
:banana: :mingun: :yipee: :mingun: :bgreen: :mingun: :argue:
tariqrf is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2003, 11:29 PM   #6
Protheus
Registered User
 
Protheus's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Beyond Oblivion
Posts: 471
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default

can you use MR 1.5 only for Maya 4.5, or can you use it also for 4.0 ?
__________________
The Important Thing is NOT to Stop Questioning.
--- Albert Einstein ---
www.ProtheusWorld.tk
Protheus is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2003, 11:58 PM   #7
undseth
Subscriber
 
undseth's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 1,135
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Protheus:
The mental ray 1.5 is for Maya 4.5 only, as I recall.

taruqrf:
I think you want to get to mental rays final gather and global illumination menus.

These menus does not appear until you change one of the first options in the mentalray render globals (I assume you have found this menu by now).

One of the settings says "derive from maya", this you must change to either "production", which gives you new menus with some defaults that gives some "better" rendering "quality".

You would want to change it to say either "preview final gather" or "preview global illumination" or "preview caustics" (never used this last menu's defaults).

um, so there are the menus, ask away if you have some specific questions.
__________________
I do not support Bush! Nor Saddam! Long live UN!
undseth is offline   Reply With Quote
Old 27-01-2003, 06:29 AM   #8
Protheus
Registered User
 
Protheus's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Beyond Oblivion
Posts: 471
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Default

Well I installed 1.5.... when I loaded the programe it gave me an error... I was so pissed of.. (little bit tired) I just uninstalled 4.5 and installed 4.0 over it again! Will try it maybe next month when I am back in the mood again to uninstall/install the software again ! :-)

Tnx for all the help
__________________
The Important Thing is NOT to Stop Questioning.
--- Albert Einstein ---
www.ProtheusWorld.tk
Protheus is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.