SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.


SM Forums / Maya Questions / Maya Technical Issues / Mental Ray won't batch render

Maya Technical Issues Post all your interface and configuration related problems with Maya software here.

Join the conversation. Reply to post
 
Thread Tools
11-11-2013, 07:36 AM   #1
CreativeHacker
Registered User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 10
Mental Ray won't batch render
Hello,

When I try render with mental ray I get the following:

// Result: Saving temporary file: /Users/lcladmin/Dropbox/Brew/Body/scenes/render test__369.mb //
// Result: Rendering with mental ray... //

That's it, It never actually starts rendering, It just stays like that for hours, This happens even when I create a new scene with nothing in it or just a cube and try render at draft quality in mental ray. Even after creating and setting a new project it does this.

I am using mac osx version 10.6.8
processor: 2x2.8 GHz Quad_core intel xeon
memory:6 gb 800 mhz ddr2 fb dimm

I get no error it just stays on // Result: Rendering with mental ray... //
  Reply with quote
11-11-2013, 06:56 PM   #2
Gen
Super Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,515
And there's no firewall blocking it?
__________________
- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
  Reply with quote
12-11-2013, 07:28 AM   #3
CreativeHacker
Registered User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 10
Quote:
And there's no firewall blocking it?
Well it render some times but once it fails to render in a scene, using mental ray, it refuses to render agains even if i start a new scene in the project. In order to render again I need to reset the Mac and delete the render log files, empty the trash bin and make a new project and then it will let me render in mental ray till I do some combination of things that Mental ray does not like, It seems to happen whenever I try use any of the mental ray Materials. It renders fine in the View port but gets stuck when I batch render.

And no I checked the fire wall is off.
  Reply with quote
12-11-2013, 08:29 AM   #4
Gen
Super Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,515
In the batch options, increase the verbosity to 5 , try batching again and then check your mayaRenderlog.txt

Speaking of options, what are your batch settings? What's in your output window as you try to batch?
__________________
- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
  Reply with quote
15-11-2013, 07:07 AM   #5
CreativeHacker
Registered User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 10
Quote:
In the batch options, increase the verbosity to 5 , try batching again and then check your mayaRenderlog.txt

Speaking of options, what are your batch settings? What's in your output window as you try to batch?
Here are some screen Shots does this help ?

http://mishrafathom.deviantart.com/a...253A1384499127
  Reply with quote
15-11-2013, 09:24 PM   #6
Gen
Super Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,515
Increase the "Verbosity level" in the batch settings to "progress messages" (my last intruction on that was badly worded). Try batching and check the output window or "mayaRenderLog.txt".
__________________
- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
  Reply with quote
18-11-2013, 06:50 AM   #7
CreativeHacker
Registered User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 10
Quote:
Increase the "Verbosity level" in the batch settings to "progress messages" (my last intruction on that was badly worded). Try batching and check the output window or "mayaRenderLog.txt".
Nothing Changes it still says Rendering with mental ray... and stays like that

This is what i get in the render log ?





Fri Nov 15 11:48:47 SAST 2013

Starting "/Applications/Autodesk/maya2013/Maya.app/Contents/bin/maya"

mental ray for Maya 2013
mental ray: version 3.10.1.9, Apr 30 2012, revision 171743
File read in 0 seconds.
Result: /Volumes/STORAGE/1 Denzyl/2013/Ed Channel/3D Work/scenes/1__554.mb
Stack trace:
4 libSystem.B.dylib 0x00007fff866df980 read$NOCANCEL + 8
5 libSystem.B.dylib 0x00007fff86726e34 _sread + 19
6 libSystem.B.dylib 0x00007fff86726cca __srefill + 41
7 libSystem.B.dylib 0x00007fff8673d00e fgets + 105
8 libadlmint.dylib 0x0000000107055f15 AdlmLoggable::getSystemInformation(TStr&, TStr&) const + 293
9 libadlmint.dylib 0x00000001070561f3 AdlmLoggable::dumpSystemInfo(AdlmLogger*) const + 83
10 libadlmint.dylib 0x000000010705678f AdlmErrorBase::dumpTechSupport(AdlmLogger*) const + 31
11 libadlmint.dylib 0x00000001070558ac AdlmLogger::log(AdlmLoggable*) + 204
12 libadlmint.dylib 0x0000000106ea25d8 CAdlmIntSATSLicense::validateAndShowRegNag() + 1880
13 libadlmint.dylib 0x0000000106ea95da CAdlmIntSATSLicense::checkoutLicense(adlmPRODKEY const*, adlmPRODKEY const*, adlmBOOLEAN, adlmLICENSEINFO*) + 1338
14 libadlmint.dylib 0x0000000106eb837e CAdlmIntSATSSessionHandle::checkoutLicense(void*, adlmPRODKEY const*, adlmPRODKEY const*, adlmBOOLEAN, adlmLICENSEINFO*) + 846
15 libadlmint.dylib 0x0000000106eade39 CAdlmIntLicenseMgr::checkoutLicense(void*, adlmPRODKEY const*, adlmPRODKEY const*, adlmBOOLEAN, adlmLICENSEINFO*) + 89
16 libadlmint.dylib 0x0000000106e84a78 impoflldadtleonys + 104
17 libFoundation.dylib 0x00000001008b01cc madlm_product_request + 972
18 libFoundation.dylib 0x00000001008b2869 madlm_subfeature_request + 1385
19 libFoundation.dylib 0x00000001008ab2dc kGrainTextureSimul + 412
20 libOpenMaya.dylib 0x00000001249997a0 alAudioInit(MProductID) + 192
21 Mayatomr.bundle 0x00000001295ba4e2 initializePlugin(MObject) + 31586
22 Mayatomr.bundle 0x00000001295b7e3e initializePlugin(MObject) + 21694
23 libOpenMaya.dylib 0x0000000124850759 THcommandObject::doIt(TargList&) + 137
24 libCommandEngine.dylib 0x0000000100bee5fd TmetaCommand::doCommand(TargList&) + 93
25 libCommandEngine.dylib 0x0000000100bee8fb Mel_Command_Dispatch(SphNode*) + 363
26 libCommandEngine.dylib 0x0000000100c3e575 f_function_entry_node + 1301
27 libCommandEngine.dylib 0x0000000100c13f19 node_exec + 89
28 libCommandEngine.dylib 0x0000000100c13fdd sophia_call_executable + 109
29 libCommandEngine.dylib 0x0000000100c392fc SophiaExecutable::evaluate(void*) + 124
30 libCommandEngine.dylib 0x0000000100bf63c5 TcommandEngine::executeCommand(SophiaExecutable*, void*) + 197
31 libExtensionLayer.dylib 0x00000001013fd1e9 TelfEvalCmd::doCommand(TargList&) + 89
32 libCommandEngine.dylib 0x0000000100bee8fb Mel_Command_Dispatch(SphNode*) + 363
33 libCommandEngine.dylib 0x0000000100c13f19 node_exec + 89

Result: /Volumes/STORAGE/1 Denzyl/2013/Ed Channel/3D Work/scenes/1__554.ma
Fatal Error. Attempting to save in /var/folders/GH/GHHTEyNrFiqG0KxTmZXF8++++TI/-Tmp-/lcladmin.20131115.1621.maWriting crash report in /var/folders/GH/GHHTEyNrFiqG0KxTmZXF8++++TI/-Tmp-/lcladmin.20131115.1621.crash




Mon Nov 18 08:35:42 SAST 2013

Starting "/Applications/Autodesk/maya2013/Maya.app/Contents/bin/maya"

mental ray for Maya 2013
mental ray: version 3.10.1.9, Apr 30 2012, revision 171743
File read in 0 seconds.
Result: /Volumes/STORAGE/1 Denzyl/2013/Ed Channel/3D Work/scenes/untitled__203.mb
Total Elapsed Time Since Start Of Maya (hh:mm:ss): 00:00:05


====================================


Resource Usage At Start Of Rendering







A default light has been created, modify defaultRenderGlobals.enableDefaultLight to change this behavior.


Starting Rendering /Volumes/STORAGE/1 Denzyl/2013/Ed Channel/3D Work/images/untitled.iff.


Constructing shading groups
Rendering current frame.
Frame triangle count: 0
====================================


Resource Usage At End Of Frame


Postprocessing rendering result.
Time For Tessellation (hh:mm:ss): 00:00:00


Time For Shadow Map (hh:mm:ss): 00:00:00


Time For Post Process (hh:mm:ss): 00:00:00


Time For Frame Render (hh:mm:ss): 00:00:00


Finished Rendering /Volumes/STORAGE/1 Denzyl/2013/Ed Channel/3D Work/images/untitled.iff.



------------------------------------------------------------



====================================


Resource Usage At End Of Rendering


Total Time For Render (hh:mm:ss): 00:00:00


Total Elapsed Time For Maya (hh:mm:ss): 00:00:05


Scene /Volumes/STORAGE/1 Denzyl/2013/Ed Channel/3D Work/scenes/untitled__203.mb completed.




Mon Nov 18 08:40:18 SAST 2013

Starting "/Applications/Autodesk/maya2013/Maya.app/Contents/bin/maya"

mental ray for Maya 2013
mental ray: version 3.10.1.9, Apr 30 2012, revision 171743
File read in 0 seconds.
Result: /Volumes/STORAGE/1 Denzyl/2013/Ed Channel/3D Work/scenes/untitled__203.mb
  Reply with quote
19-11-2013, 06:38 AM   #8
CreativeHacker
Registered User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 10
can't find a solution anywhere.
  Reply with quote
19-11-2013, 12:01 PM   #9
Gen
Super Moderator
 
Gen's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,515
That is weird, I've heard about rendering problems on Macs, I don't have much experience there since I'm on a PC. Are you using the latest service pack for that version of Maya? Any third party plugins? If so, disable them and try again. Also try backing up your maya preferences folder and switching it out for the defaults.
__________________
- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
  Reply with quote
21-11-2013, 02:51 PM   #10
CreativeHacker
Registered User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 10
Think i need my IT Dept to just format this thing. -.- only worry it is a hardware problem. see it has been working fine for over a year and now all of a sudden this happens. >.< Think i will try reinstalling Maya.
  Reply with quote
22-11-2013, 10:18 AM   #11
CreativeHacker
Registered User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 10
okay so I uninstalled maya and reinstalled it and now it all seem to be working again yay!
  Reply with quote
03-12-2013, 11:13 AM   #12
CreativeHacker
Registered User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 10
uninstalling maya and reinstalling it didn't work -.- Maya 2013, It is doing it again what the heck is going on
  Reply with quote
15-04-2014, 03:34 AM   #13
diggyk
Registered User
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 4
Quote:
uninstalling maya and reinstalling it didn't work -.- Maya 2013, It is doing it again what the heck is going on
I'm not sure if you solved this yet, but it might be because of Dropbox. I was having the same problem and I use Sugarsync to watch the directory that the batch render writes to. Turning off Sugarsync seems to help. Turning off dropbox or anything else that monitors your write folder will help.
  Reply with quote
15-04-2014, 03:53 AM   #14
NextDesign
Technical Director
 
NextDesign's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 2,988
Seems like a licensing problem to me. Look at the log and count how many times you see ADLM. (Autodesk License Manager)
__________________
Imagination is more important than knowledge.
  Reply with quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mental Ray render issue Username84 Maya Technical Issues 6 19-05-2016 01:55 AM
Mental ray - Materials not visible in render but viewport jybm4000 Maya Basics & Newbie Lounge 3 15-12-2015 07:57 PM
Mental Ray doesn't render Daandrumz Lighting & Rendering 1 12-04-2005 10:56 AM
Mental Ray OS X Issues(Batch Render) Bigfat Maya Basics & Newbie Lounge 1 13-05-2003 08:19 PM
Maya Render with Mental Ray Ramesses Maya Basics & Newbie Lounge 1 18-09-2002 01:54 PM