Digital humans the art of the digital double
Ever wanted to know how digital doubles are created in the movie industry? This course will give you an insight into how it's done.
# 1 16-11-2008 , 05:21 PM
Registered User
Join Date: Nov 2008
Posts: 16

left arm moves freely when animating

I have been building my own model following the learning maya 7 modeling guide, and have come to the point of animating a simple walk, i have began to animate the legs , the guide tells you to turn the ikfk blend to 0 and when i play it back the left arm swings about freely, i have retraced my steps to try and figure out the problem, and think it may be due to the ik handle not acting correctly, on the other arm there is a black fk joint which is connected to the hand joint and runs through the arm but on the left arm it seems to be move freely of the arm as it bends when moving the arm manipulator? I have redone the ik handles and the same problem happens?
does anybody know if this is why when animating it swings about freely or is it another problem with the model? can anybody help please?

# 2 19-11-2008 , 11:12 AM
halfloaf's Avatar
Lifetime Member
Join Date: Mar 2008
Location: Bristol, UK.
Posts: 191
Is this the standard 'Primitive Man' walk cycle? I had problems with the arm set-up as well in the version 6 book where they tell you to use the wrong iKSolver...Eh! Can you post a v6 file, I could have a look...

Cheers!

_J


Poly-pushing on a '96 SGI O2
# 3 21-11-2008 , 03:10 PM
Registered User
Join Date: Nov 2008
Posts: 16
well no its animating meeper but im actually using this as a rougth guide for doing my own model, ive cycled through the play button and the fk just swings about, dont think its the wronk ik handle, ive duplicated the arm and have began retracing my steps and so far the problem seems to be solved, but havnt got a clue how its happend?
sorry but whats a v6 file? do u mean a version 6 file of my rig?

# 4 22-11-2008 , 10:37 AM
halfloaf's Avatar
Lifetime Member
Join Date: Mar 2008
Location: Bristol, UK.
Posts: 191
Hi, yes a version 6 compatible file. When you duplicated the arm, what settings did you have active? You may have just duplicated with the wrong settings.


Poly-pushing on a '96 SGI O2
# 5 22-11-2008 , 11:29 AM
Registered User
Join Date: Nov 2008
Posts: 16
thanks for your help, well i ended up with a duplicate rig when i was creating lipsych for the model some how and this is when ive retraced the problem too,
but ive been trying to solve the problem since and deleted the arm and duplicated it again and so far its not causing any problems but im having to reskin and set up the new arm?
how can i send you a version 6 compatiable file through this site?

Posting Rules Forum Rules
You may not post new threads | You may not post replies | You may not post attachments | You may not edit your posts | BB code is On | Smilies are On | [IMG] code is On | HTML code is Off

Similar Threads