SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 27-09-2006, 07:10 AM   #1
Velusion
Registered User
 
Velusion's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Utah, USA
Posts: 368
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Mental Ray version compatability

Maya 8 comes with Mental Ray 3.5 but I have a small renderfarm that I used with Maya 7 and it has Mental Ray 3.4 stand alone. There must be a way to run Mental Ray 3.5 for Maya8 when doing distributed rendering to a farm with Mental Ray 3.4 stand alone on it but I can't find any info. The people at Autodesk won't answer my Emails. Has anyone else had this problem and were able to solve it?
__________________
James Rogers
www.morphicmotion.com
Velusion is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2006, 12:34 PM   #2
AnthonyCg
Registered User
 
AnthonyCg's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Washington D.C
Posts: 620
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Maya 8 is virtually incompatable with anything used in Maya 7 at the moment. Alias has to make more stuff so that you can use your old renderfarm. So, most things aren't exportable with Maya8 either. In my opinion, Maya 8 is unnecessary and is barely any different than Maya 7. So, I guess you'll have to wait for a plug-in or something.

You'll also notice that art done in Maya 8 can't be taken to Maya 7.
__________________
"The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man."

George Bernard Shaw - Man and Superman
AnthonyCg is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2006, 02:55 PM   #3
vladimirjp
Subscriber
 
vladimirjp's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: stuck in the 90's boston, USA
Posts: 1,871
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 3 Posts
Default

echo red:

you can use maya 8 scenes to early maya versions as maya 3. maya is backward compatible.

as for dist rendering, MR 3 5 can use up to 8 satelites render nodes in maya 8.

but if you want to use your renderfarm using MR 3 4, u can export your scenes as .mi and render with MR standalone.

im not sure if .mi files has issues with specific MR version [i doubt it does] so scenes exported as .mi in maya 8 should [probably] will work fine in MR 3 4 even though maya 8 ships with MR 3 5 core
__________________
Image dump
vladimirjp is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2006, 05:06 PM   #4
Velusion
Registered User
 
Velusion's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Utah, USA
Posts: 368
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks guys. In the meantime, I used this little problem as an excuse to buy a new computer. I'm waiting for my double dual core w/4 gig of ram and a raid 0 array to arrive from Alienware. I may still go with your suggestion, Vlad, but I've been itching to buy a new machine. :attn:
__________________
James Rogers
www.morphicmotion.com
Velusion is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2006, 09:03 PM   #5
AnthonyCg
Registered User
 
AnthonyCg's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Washington D.C
Posts: 620
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

How come my Maya 8 stuff cant be loaderd in Maya 7?
__________________
"The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man."

George Bernard Shaw - Man and Superman
AnthonyCg is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2006, 09:30 PM   #6
NeoStrider
Registered User
 
NeoStrider's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Cleveland, Ohio (USA)
Posts: 1,541
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

because you're trying to open up .mb files... if you save your scene as .ma, you can open the file using notepad and change all references of 'maya 8.0' to 'maya X.XX' (x.xx being the version you want to have open the file) and that version should be able to open it, depending on what 'newer' features you've used...
__________________
Accept no substitutions.
NeoStrider is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2006, 12:59 AM   #7
AnthonyCg
Registered User
 
AnthonyCg's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Washington D.C
Posts: 620
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Ah, never would've thought of that.
__________________
"The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man."

George Bernard Shaw - Man and Superman
AnthonyCg is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.