SimplyMaya Forums

Welcome to the forum, feel free to ask questions here.

Register FAQ Members List Calendar Mark Forums Read

New Thread
 
Thread Tools
Old 21-02-2010, 11:56 PM   #1
Barnstable
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Gradated Alpha Texture possible?

Hey Everyone.

First post, but I hope to be active as there's plenty to learn about Maya.

Anyway, I am making an atmosphere texture for a planet (Maya 09, and rendering in Mental Ray) and I was wondering if there was a way to use an alpha channel texture to create the clouds, thereby making them opaque, semi transparent, and fully transparent depending on the thickness of the atmospheric conditions. I know I can do it with particles, and I know how to create an alpha channel texture for a solid object or a smooth gradation, but not one that's opaque or transparent depending on the texture it's referencing. I guess theoretically you could layer multiple layers with alphas applied to get this effect, but I was wondering if there was an easier way that I haven't been able to find as of yet.

Thanks in advance for any help.
Barnstable is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2010, 07:40 AM   #2
Chirone
Subscriber
 
Chirone's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: NZ
Posts: 3,125
Thanks: 11
Thanked 147 Times in 143 Posts
Default

welcome to the forums!

you can hook up a greyscale texture to the object's material's transparency slot in the attribute editor

black means it's opaque and white means it's transparent and grey is in between
__________________


that's a "Ch" pronounced as a "K"

Computer skills I should have:
Objective C, C#, Java, MEL. Python, C++, XML, JavaScript, XSLT, HTML, SQL, CSS, FXScript, Clips, SOAR, ActionScript, OpenGL, DirectX
Maya, XSI, Photoshop, AfterEffects, Motion, Illustrator, Flash, Swift3D
Chirone is offline   Reply With Quote
Old 22-02-2010, 05:30 PM   #3
Barnstable
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thank you for the reply Chirone.

That was the first thing that I tried, and it didn't work. I thought it would make sense for that to be the way to do it, and I had some vague recollection of doing that in the past, but i don't understand why it wasn't working for me.

I'm wondering if it had something to do with some other settings and attributes I had connected to the poly surface.
Barnstable is offline   Reply With Quote
New Thread

« Previous Thread | Next Thread »

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

1 Month

$34

Month-to-month billing
$34/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
 
 

3 months

$87

Billing every 3 months
$29/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $5 per month or $15 in total compared to monthly billing with this package.

12 months

$288

Billing every 12 months
$24/month
Unlimited access to all videos
Project files to download
Easy to cancel at anytime
Save $10 per month or $120 in total compared to monthly billing with this package.

Your plan will automatically renew. You can cancel at any time via your PayPal account to avoid being charged again.

You can view the FAQ on our video plans here. You can contact us directly here. By clicking one of the buttons above, you agree to our Terms and Privacy Policy.