Complex UV Layout in Maya
Over the last couple of years UV layout in Maya has changed for the better. In this course we're going to be taking a look at some of those changes as we UV map an entire character
# 1 12-07-2011 , 10:37 PM
Registered User
Join Date: Jul 2011
Posts: 44

Lights not lighting...

Hey so im trying to cope with lights here. i have a few little spotlights lighting up computers because i dont know how to do that glow to glow a light.... so i have to have spotlights aimed at them.. anyways. so im trying to add more lights like spotlights and point lights, and they just arent lighting. ANYTHING. its really starting to get frustrating. and yes, i have my lights on, not default scene lighting. its all dark except for where my spotlights on my computer screens are, even though i have a point light in the middle of the room... and its intensity isnt changing anything

# 2 12-07-2011 , 11:44 PM
bullet1968's Avatar
Lifetime Member
Join Date: Feb 2010
Location: Australia
Posts: 4,255
Prob a silly question but haqve you increased the 'cone' angle on your lights?

cheers bullet


bullet1968

"A Darkness at Sethanon", a book I aspire to model some of the charcters and scenes
# 3 13-07-2011 , 06:30 AM
Registered User
Join Date: Jul 2011
Posts: 44
yes i tried all those settings.. still no light. I have "show all lights on" and i dont see it.. but if I select it and go "show selected", i see the light fine.. but it doesnt show when I have all lights on.

# 4 13-07-2011 , 07:42 AM
bullet1968's Avatar
Lifetime Member
Join Date: Feb 2010
Location: Australia
Posts: 4,255
Ummm do you mean the lights are not on when you render?? If its a big scene you may not see the lights..I have done this before...if not post your .ma file and I will have a look

cheers bullet


bullet1968

"A Darkness at Sethanon", a book I aspire to model some of the charcters and scenes
# 5 13-07-2011 , 09:05 AM
daverave's Avatar
The thin red line
Join Date: Aug 2009
Location: England
Posts: 4,472
pyathus I think you need to learn some of the basics, maya comes with some usefull little tutorial and there is the maya help file. Also there are free tutorials on this site for some lighting setups................dave




Avatar Challenge Winner 2010
# 6 13-07-2011 , 10:59 AM
Gen's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,520
If it won't cause an issue you could upload the scene and pm me the link and I'll take a took at it.


- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
# 7 13-07-2011 , 12:01 PM
bullet1968's Avatar
Lifetime Member
Join Date: Feb 2010
Location: Australia
Posts: 4,255
Thanks Gen...I just got a good dose of the flu so my brain is on hold LOL


bullet1968

"A Darkness at Sethanon", a book I aspire to model some of the charcters and scenes
# 8 13-07-2011 , 12:19 PM
Gen's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,520

Thanks Gen...I just got a good dose of the flu so my brain is on hold LOL


Ah crap I only read the original post, didn't see that you already said that user added image. Drink orange juice and lots of it.


- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
# 9 13-07-2011 , 04:12 PM
Registered User
Join Date: Jul 2011
Posts: 44
well ive modeled with Lightwave for many years so im not new to the modeling process and layout, but maya is a bit different with things so some things i need some help with dave. and ive looked at the lighting set ups, but nothing shows what is happening with mine. My light simply is not lighting in the render. its dark

# 10 13-07-2011 , 04:27 PM
daverave's Avatar
The thin red line
Join Date: Aug 2009
Location: England
Posts: 4,472
I to came from lightwave so I do understand, maya is not as logical as lightwave in its setup or how it works some times. I would upload your scene so Genny could have a look she is one of the best on this site for lighting problem...........dave




Avatar Challenge Winner 2010
# 11 14-07-2011 , 04:26 PM
Registered User
Join Date: Jul 2011
Posts: 44
alright how do I upload a scene? do u want me to take a picture or..

# 12 14-07-2011 , 05:09 PM
daverave's Avatar
The thin red line
Join Date: Aug 2009
Location: England
Posts: 4,472
You can upload a 1mb zip file by using the Manage Attachments at the bottom of the reply message........dave




Avatar Challenge Winner 2010
Posting Rules Forum Rules
You may not post new threads | You may not post replies | You may not post attachments | You may not edit your posts | BB code is On | Smilies are On | [IMG] code is On | HTML code is Off

Similar Threads