Integrating 3D models with photography
Interested in integrating your 3D work with the real world? This might help
# 1 23-01-2015 , 02:09 AM
Registered User
Join Date: Dec 2014
Posts: 20

Maya Smooth (Fatal Error)

So here's the problem:

I have a low poly model which i modeled using extrude modeling

I am now done with it and I am trying to smooth it.

The Model:

user added image

user added image

Smooth Settings then I click Apply:

user added image

Followed by an error message into maya shutting down

I try it the second way, which is to click smooth from the menu without going into smooth settings>Apply

and it works but my model is messed up:

user added image

I am new to Maya and I think the problem in the above picture is a problem with my model so I try to delete the cone thing coming out of the model, but as soon as I try to edit it:

user added image

I have tried searching for this error online and I haven't been able to find anything. I really need to get this done by a deadline so any fixes are welcome.

I am assuming this has nothing to do with video card/cpu since mine are relatively new and they are more than fast enough for a simple task like this.

Thank you

# 2 23-01-2015 , 04:00 AM
Gen's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,518
Check out Mesh>Cleanup. On the first run, its probably a better bet to set operation to select the matching polygons so at least if there are problem areas you can take notes on what to avoid. Then you can run it again but in cleanup mode instead of select, or manually go in an edit the model, up to you. It's a good habit to check the mesh integrity anyway.


- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
# 3 23-01-2015 , 05:02 AM
Registered User
Join Date: Dec 2014
Posts: 20
I tried all the different options and it still doesn't fix the smooth problem.

And an important detail I just noticed is that the when smoothing the cone that comes up goes to the center of the axis (0,0,0) so maybe that would help?

# 4 23-01-2015 , 03:46 PM
daverave's Avatar
The thin red line
Join Date: Aug 2009
Location: England
Posts: 4,472
Is this rigged.............dave




Avatar Challenge Winner 2010
# 5 23-01-2015 , 10:19 PM
Registered User
Join Date: Dec 2014
Posts: 20

Is this rigged.............dave

Nope, not rigged. just the model

I really have no idea why it does this. I even tried deleting the faces that the cone seems to come out of followed by fill hole. And when I smooth it there are multiple cones coming out of the smoothed character from the eyes and mouth. None of this shows up in the smooth preview.

Also quick question, if I don't figure out how to fix it, should i just use the unsmoothed character for my animation?

Since I am wasting time waiting for a solution anyway, should I start texturing>rigging or should I wait till after the smooth?

# 6 23-01-2015 , 11:09 PM
daverave's Avatar
The thin red line
Join Date: Aug 2009
Location: England
Posts: 4,472
I think you have to sort the mesh out before you start rigging as you might just be making it worse for you in the long run, did you do as Gen said..........dave




Avatar Challenge Winner 2010
# 7 24-01-2015 , 03:20 PM
Gen's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,518
If you can, upload the scene file with the character.


- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
# 8 24-01-2015 , 08:09 PM
Registered User
Join Date: Dec 2014
Posts: 20
Alright I will upload the scene file but where and how?

# 9 24-01-2015 , 08:58 PM
Gen's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,518
Personally, I keep a Google site for uploading public files.


- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
# 10 24-01-2015 , 09:01 PM
Registered User
Join Date: Dec 2014
Posts: 20
If i upload it to my google drive, how will you be able to access it?

# 11 24-01-2015 , 09:29 PM
Registered User
Join Date: Dec 2014
Posts: 20

# 12 25-01-2015 , 09:43 AM
Gen's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,518
Did you run the mesh cleanup like I suggested? Because I did and the "cone" problem went away. There was nonmanifold geometry.


- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
# 13 25-01-2015 , 10:07 PM
Registered User
Join Date: Dec 2014
Posts: 20
Alright fixed the cone problem. any idea why maya keeps crashing?


Last edited by S0NOfG0D; 25-01-2015 at 10:11 PM.
# 14 26-01-2015 , 05:11 AM
Gen's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2006
Location: South FL
Posts: 3,518
After I ran the mesh cleanup it no longer crashed when I went into select some verts so I have no clue why yours would continue to do so.


- Genny
__________________
::|| My CG Blog ||::
::|| My Maya FAQ ||::
Posting Rules Forum Rules
You may not post new threads | You may not post replies | You may not post attachments | You may not edit your posts | BB code is On | Smilies are On | [IMG] code is On | HTML code is Off

Similar Threads